London calling, yeah?

Äntligen är det bestämt! Jag, Erik och Malin åker den 21:e oktober till London och hälsar på Lollo. Känns fantastiskt kul just nu när jag bara kämpar med att få mig själv att fixa min hemtenta klar. Ska bli sjukt kul att träffa Lollo igen och hänga med henne, Erik och Malin i London. Livet är gott igen!


Snart ska vår eminenta kvartett återförenas!

Bröder

Hade en helt fantastiskt eftermiddag idag som jag spenderade tillsammans med mina båda bröder hemma hos min bror dit vi tog med oss pizza som vi satt och käkade där samtidigt som vi tittade på några avsnitt The Clone Wars-serien. Den var inte särskilt bra berättarmässigt, estetiskt eller dialogmässigt men helt klart väldigt underhållande. Så var det grymt trevligt att spendera lite tid med bröderna också, vi hade det jävligt nice tillsammans. Ett sjukt bra sätt att undvika att skriva på sin hemtenta också för övrigt! Fred.

Tentatristess & stekare

Idag har jag försökt att ta tag i hemtentan någorlunda men hittills har det inte gått särskilt bra. Det har mest blivit att jag spelat gitarr för min katt istället men så småningom kommer jag väl bli tvungen att skärpa mig och verkligen jobba på tentan.


En serenad till Obelix?

Det är lätt att man stressar upp sig när det är första tentan och allt så lite jobbigt känns det även om vi har deadline först nästa fredag. Jag har så svårt att fokusera på vad jag ska börja med så istället blir det att jag knappt börjar jobba överhuvudtaget. Men när pressen kommer och jag känner mig stressad behöver jag bara ta en titt på de två ansikterna som representerar avslappningens gestalt:


My.


Obelix.

Fan vilka stekarliv katter lever, bara sover hela dagarna. Jag vet inte om man ska vara avundsjuk eller inte men de ser ut att trivas väldigt bra med det. Kanske skulle återfödas som katt?

The birthday surprise

Daniel blev ganska överraskad och mycket glad när jag, Pär och Tobias hälsade på honom igår då han fyllde år. För detta alldeles speciella tillfälle hade vi fixat fyra blommor i olika färger som matchade varandra fantastiskt fint och en kladdkaka som vi tog med oss. Tobias ringde till Daniel och sa åt honom att vi skulle träffas och fika på stan för att fira hans födelsedag om en timme men istället för att vänta tog vi bussen hem till honom och genomförde vår överraskning. Efter att vi sjungandes gått in i hans hus satte vi oss och åt kaka, tog det lugnt och snackade. Sedan avrundades dagen med att vi spelade lite Wii och Daniel skjutsade in oss till stan och skapade pinsamma situationer genom bland annat att sakta ner framför en busskur där en tjej stod när Pär råkade ha rutan nere. Vi skrattade nästan hela vägen och det var en grymt härlig dag. Gracías Daniel!


The man, the myth, the legend... och Peter.


Workshop

Idag var jag på en workshop på universitetet där en bildvetare och en filmfotograf gick igenom grunderna inom ljussättning, kamera och också lite om ljud. När vi gått igenom allt det och delats in i grupper var det lunchdags och efter det satte vi i grupperna igång med våra respektive uppgifter. Jag var i ljusgruppen och vi riggade upp olika lampor för att skapa rätt ljus för en intervjusituation. Sedan gjordes en helt fantastisk intervju där jag var en lokalkändis i Nässjö känd just för att ha lämnat bygden och till och med landet. Efter den gjorde vi en scen där vi försökte skapa en low key-känsla men lyckades lite sådär. Hur som helst kändes det väldigt kul med lite omväxling från föreläsningarna och att få göra någonting i praktiken.

Imorgon ska vi åka och hälsa på den här mannen som fyller år:


Födelsedagsbarnet.

Vilken god gooodis..

Lite skönt illamående just nu efter att ha smällt i mig en massa godis tillsammans med Tobias och Aude. De hade med sig kakor, godis och chips och när de kom hade min mor precis bakat en äppelkaka som vi också åt av. Eftersom de hade köpt tre av alla godisar hade vi en fantastisk provsmakning medan vi såg två filmer som jag, den store filmvetaren valde ut (La Haine och London). Väldigt trevlig dag som jag annars bara spenderade på att fota spindelnät som jag förmodligen lägger upp någon bild på senare och sätta upp en stege så att vi kan fortsätta med att måla om huset. Trots att det var någon timme sedan godisfrossandet slutade är eftereffekterna väldigt närvarande och jag ska förmodligen ganska snart sjunka ner i något slags sockerkoma. G'bye!


Hej jag är ett spindelnät.

Miyazaki, make my night!

Istället för att gå ut ikväll och förmodligen drabbas av en dos av Deluxetristess så stannar jag hemma, tar det lugnt och tittar på en Miyazaki-film. Det finns ju faktiskt inget bättre än en sådan så jag börjar i alla fall med Det levande slottet, sen får jag se om jag orkar titta på någon mer. Fred!


Det levande slottet av Hayao Miyazaki.


En dag i livet

Dagen började med att det på föreläsningen diskuterades kring s.k. oppositional readings vilket innebär läsningar av filmers undertoner för att försöka "avslöja" alternativa budskap med filmer. Väldigt intressant att se exempel på hur flera av Disney's filmer uppnår så många saker vid sidan av sina fina små budskap. I en film som Lejonkungen kan man till exempel med hjälp av en sådan läsning se hur fokus läggs på kärnfamiljen och den väldigt odemokratiska makthierarkin bland lejonen. De som står utanför det här porträtteras antingen som misslyckade eller onda.

Sedan delades hemtentan ut och det kändes faktiskt helt okej; I rise to the challenge! Efter att ha gått igenom den gick vi och lunchade uppe i fågeltornet. Det var ganska trevligt och ett fantastiskt litet trätorn att äta vid. När lunchen var över gick vi tillbaka till vår föreläsningssal för att se en film av den man vars namn droppas på varannan sida i läroboken, nämligen Hitchcock. Rear Window hette filmen och var stilfull och ganska bra men det kändes ändå som att den saknade någonting. Jag kände mig lite frustrerad under större delen av filmen och kan inte riktigt delta i glorifierandet av Hitchcock.

Så småningom sprang jag iväg till min gitarrlektion där jag fick spela lite Jimi Hendrix och efter det sprang jag hem till min kära far för att umgås lite med honom. Vi hade väldigt trevligt tillsammans och lite senare efter att jag gått hem igen så tog jag en promenad med Aude. Fusion ha!


Nu börjar allvaret

Idag hade vi en övningstenta där vi fick analysera ett avsnitt av serien The Wire. Nu börjar jag verkligen inse att universitetsstudierna satt igång på riktigt. Fram tills nu känns det som att vi mest sett på film och haft kul men imorgon delas den första hemtentan ut. Jag tror att jag är förberedd nog för att klara den bra men först måste jag fundera ut vilken film jag ska analysera.


Ännu en fantastisk universitetslunch.


Le photographer.

Studera mera


Estudiar.

Så här har en stor del av dagen sett ut idag; te och filmbok. Har fortfarande en del kvar att läsa men fick ganska mycket gjort idag åtminstone. Imorgon blir det ännu en föreläsning!

Trevligt gitarrjam

Större delen av dagen har spenderats på sysslolöshet men jag lyckades i alla fall sätta ihop en liten jamsession för Go to sleep Alfons Åberg som mitt, Felicias och Olivias eminenta band heter. Idag kom vi lite längre än vanligt i jammandet och har i alla fall bestämt oss för hur början på en låt ska se ut. Känns grymt lovande!


Felicia rockade gitarren.


Och Olivia gick loss med ett ägg.

Imorgon får bli en pluggdag eftersom jag har ganska mycket att läsa i filmvetenskapsboken. Ciao!

Don't look down, it's allright.

Igår stod jag då uppe på en åtta meter hög stege och målade en av husväggarna. Tvångstankar om bland annat att hoppa ner från stegen fyllde mitt huvud men jag motade bort dem så gott det gick där uppe på stegen. Det gick i alla fall bra och jag överlevde fram till kvällen då Pär och Peter kom hem till mig och vi satt och hade det fantastiskt mysigt. Vi drack vin, tände ljus och jag spelade the Velvet Underground and Nico, Nick Drake och It hugs back. Det skapade en väldigt avslappnad stämning och det var grymt trevligt att sitta och prata och ha det gött. Senare bar det iväg till Deluxe där jag träffade en massa andra människor och vid kvällens slut konstaterades det att om världen var ironisk med Deluxekvällen så var den av en rad olika anledningar något av det roligaste någonsin.



Sedan på morgonen idag vaknade jag med ett ryck av min irriterande mobilsignal som jag inte förstod mig på, fick på något sätt för mig att den var en del av en annan värld och bar på ett illavarslande budskap så jag la reflexmässigt på luren. När jag då vaknat till något mer och den ringde igen svarade jag med min bästa trötta, rossliga morgonröst. En timme senare befann jag mig hemma hos mannen som ringt; min far. Vi firade min bror som fyllde år igår med thaimat och glass till efterrätt. Det har varit grymt trevligt alltihop och ikväll har jag ingen direkt aning om vad jag ska hitta på, möjligtvis titta på en film. En bra start på dagen har det i alla fall varit.


Vals im Bashir

Idag har jag sett en film som verkligen är värd att hypa. Den heter Vals im Bashir och är en israelisk dokumentärfilm om en massaker som ägt rum i Libanon. Något väldigt intressant med den är att den till skillnad från väldigt många andra dokumentärfilmer är animerad. Estetiskt sett var den väldigt genomtänkt och själva handlingen presenterades på ett väldigt gripande sätt. Hela filmen anspelade på att distansera sig från saker och ting. Det tas upp på flera plan i filmen och själva valet att göra själva filmen i animerad form förstärker det hela ytterligare. När handlingen då utvecklas och man sedan hänsynslöst konfronteras med verkligheten är effekten förödande. Den lyckades verkligen få mig att tänka till, reflektera och inte bara vifta bort det som ännu en film om ännu en fruktansvärd händelse. Jag blev grymt imponerad av den och blev väldigt tagen av den. En extremt sevärd film, se den!


Vals im Bashir av Ari Folman.


Lite universitet, lite linnépark

Idag handlade våran föreläsning om hur man kan påverka filmer under klippningsprocessen och det var som vanligt väldigt intressant. När vi sedan gick för att äta lunch verkade allting lugnt. Men det skulle snart ändra på sig.


En fantastiskt rolig bild.

Men det uppkom en dispyt mellan mig och Olivia där jag hävdade att Fyffes bananer är bäst medan hon tyckte att hennes KRAV-banan var bättre. Och självklart blev det fight!


So it begins...


FIGHT!


Skickligt nog lyckades jag avväpna henne och vann därmed fighten.

Efter min prestigefyllda seger gick vi tillbaka till föreläsningssalen och tittade på filmen M, en väldigt gammal tysk film som faktiskt var väldigt bra. Den var förvånansvärt snygg för sin tid och lyckades verkligen framhäva en fascinerande stämning. Jag blev helt fångad av händelseförloppet och den var verkligen sevärd.


M av Fritz Lang.

Så när dagen på universitetet var slut mötte jag och Peter upp Tobias, Pär och Daniel och gick och satte oss i linnéparken och hade en liten fika.


Mys.


Ännu mer mys.

Som en skön avslutning tog jag med mig lite thaimat hem och kunde bara konstatera att dagen varit väldigt bra. Särskilt M var överraskande bra, den var helt över mina förväntningar. G'bye.

Nutid, framtid

Äntligen har jag funnit ett användningsområde för zippotändare som jag fick av Peter! Eftersom jag inte röker så är mitt behov av just en sådan tändare egentligen väldigt begränsat men eftersom det var en sån fin gåva och den är så grym så behövs den ändå. Det står ju faktiskt Okinawa på den så den är ständigt en påminnelse om Kanako och min vilja att åka till Japan. Nu har tändaren blivit någonting jag kan pilla med när jag till exempel går hemåt själv, känner mig rastlös och inte riktigt orkar ringa till någon. Någonting att syssla med när jag är sysslolös helt enkelt. Lite som ett ticks som bara visar sig ibland kanske? Tack Peter!


Den känsliga tändaren.

Förutom denna upptäckt så har jag börjat oerhört försiktigt börjat läsa lite i boken kopplad till min kurs i filmvetenskap men hittills har det bara blivit ett par sidor lästa. Jag får ta resten imorgon. Peter Doherty's album Grace/Wastelands har förgyllt min dag och trots att jag lyssnat ganska mycket på det innan så blev det på något sätt extra bra idag. Det fick mig att tänka på att jag ska se honom i Malmö i december och att det förmodligen kommer bli ett par utflykter dit innan dess också eftersom både Emmy och Erik flyttat dit. Så måste jag ju hälsa på Lollo i London också! Det börjar verkligen kännas som en lovande höst.

Mysig middag med mor och bror


En orgie i rättfärdighet

Jag har precis kommit hem efter att ha tittat på Inglorious Basterds och kan i efterhand bara säga en sak: jag fullkomligt älskade den! Mina förväntningar på filmen var inte särskilt höga, jag visste bara att eftersom det är Tarantino som gjort den så skulle det bli en snygg film. Det blev det också. Mästaren av grindhouse-genren visade ännu en gång var skåpet ska stå och han gjorde det med råge. Dialogerna var fullkomligt fantastiska, våldsscenerna perfektionistiska och karaktärerna oerhört välgestaltade. Vad som verkligen fick filmen att lysa var att Tarantino använde klichéer som ett stilgrepp och gjorde det till den grad att det istället för att bli sunkigt blev uppfriskande och stilfullt. Eftersom han på ett sådant medvetet sätt använde klichéer och pastischer blev det så fantastiskt snyggt. Det var också filmens styrka; att det gradvis målades upp en sådan tydlig bild av vilka som var onda och vilka som var goda. Att då använda sig av ett av de mest konkreta exempel på vad vi anser vara ondska i världshistorien i en helt ny fiktiv tappning förstärkte det hela någonting enormt. I filmen visades inga humana sidor hos nazisterna och trots att man visste att det fanns en historia bakom varenda nazist som dödades i filmen så styrde fiktionen allt. Man sögs in i filmen och trots att den där medvetenheten fanns kvar så målades det istället i filmen upp en bild av den absoluta ondskan som självklart fick sitt straff. Och man älskade det. Trots att filmen innehöll riktiga personer ur världshistorien så är den fullkomligt fiktiv och som en fiktiv historia är den helt fantastisk. Den är helt enkelt för bra för att man ska anknyta den till någon form av realism. Om man är ett fan av Tarantino är det ett fullkomligt måste att se den.


Inglorious Basterds av Quentin Tarantino.

Innan jag gick och tittade på den underbara filmen så åt jag pizza hemma hos min far med honom och Britten. Pizzan hade han gjort själv och den var jättegod. Det var vinet också och vi kände oss alla tre väldigt nöjda med allt.


Jättegod pizza.

Nu är jag alldeles lagom trött och sitter och funderar på när jag ska se Inglorious Basterds igen. Då ska jag fan använda alla nya härligt pretentiösa filmvetartermer som vi lär oss i filmvetenskapen och analysera den grundligt. Men nu ska jag bara njuta av den känsla som den lämnat kvar i mig. G'night!

Och livet fortsätter

Igår var ännu en trevlig dag där pluggandet flyter på riktigt bra, det som diskuteras känns intressant och lektorn är kunnig. Mean Streets var filmen för dagen som hade en något repetetiv handling men Scorsese lyckades få fram en oerhört snygg stämning i den. Så på något vis var det ändå väldigt svårt att inte uppskatta filmen. När jag senare cyklade hem i ösregnet och insåg att det inte störde mig ett dugg att jag fullständigt genomblöt så måste jag ändå vara väldigt tillfreds med min tillvaro.


Mean streets av Martin Scorsese.

Idag ska jag bara njuta av att vara ledig och inte behöva göra någonting särskilt. Så ikväll blir det lite middag hos min far och sen ska jag gå och se Inglorious Basterds med Peter och Felicia. Kan mycket väl bli en riktigt skön dag.

En början på filmvetenskapen och ett slut på filmlistan

Den väldigt lyckade dagen på universitetet igår följdes idag upp av en väldigt intressant föreläsning idag där det klassiska berättandet diskuterades. Läraren vi har är väldigt duktig och det känns grymt att få lära sig mer om någonting jag verkligen är intresserad av. Efter föreläsningen mötte vi upp Joar, Tobias och Aude och lunchade på Tufvans. Efter lunchen tittade vi på Citizen Kane som var en ganska bra film men man blev lite sömnig av den. Den var inte direkt knivskarp men helt klart intressant att titta på. Så nu för att betona att jag verkligen satt igång med kursen i filmvetenskap så ska jag avsluta min filmlista och droppa the big number one.


Requiem for a dream av Darren Aronofsky.

Titeln säger ganska mycket när det gäller denna filmen; dödsmässa för en dröm. Hela filmen bär på en oerhörd tyngd och människorna som porträtteras i den väcker väldigt stor sympati hos mig. Men det är just därför den blir så bra. Miljön är mitt i prick, skådespelarna gör ett fantastiskt jobb och samtidigt som filmen är mycket tragiskt så är den samtidigt väldigt vacker. Det är oerhört sällan jag kan bli så engagerad i livsöden som jag blir av just denna film och när slutet kommit så finns den där tyngden kvar inom en. Den gör ett väldigt avtryck, förmedlar en känsla på ett fantastiskt snyggt sätt och skapar många tankar. En av de absolut mest välgjorda filmer jag sett och förmodligen också den tyngsta. Se den om ni har möjlighet!

Första dagen på universitetet

Det hela började med ett slags introduktionsmöte som pågick en bit av förmiddagen och jag fick ett väldigt bra intryck av kursen i sin helhet och det verkar som att det kommer bli en riktigt härlig kurs att gå. Stämningen på campus kändes helt rätt och jag såg många trevliga människor som jag känner sedan innan. Så när den lilla introduktionen var slut kände jag, Olivia och Peter oss hungriga så vi mötte upp Felicia och sedan också Joar och åkte in till centrum för att äta mat. Eftersom vi var ganska långsamma med valet av matställe fick vi stressa grymt mycket tillbaka till campus. Sedan tittade vi som en del av kursen på Marie Antoienette som var en ganska stämningsfull film men möjligen lite långrandig under vissa episoder av den. Men jag gillade den ändå. Dessutom kul att den har världens chic lit-omslag.


Marie Antoinette av Sofia Coppola.

Så hösten ser helt klart väldigt lovande ut när jag får plugga på ett sånt trevligt ställe och se på en massa filmer. Tiden till våren då jag ska åka iväg på något äventyr kommer nog gå snabbare än jag trott.


RSS 2.0